Αν υποφέρετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το πιθανότερο είναι ότι έχετε μέχρι τώρα αναζητήσει διάφορους τρόπους και έχετε επισκεφτεί διάφορους ειδικούς για να ανακουφιστείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Το απαγοητευτικό είναι ότι το ΣΕΕ αντιμετωπίζεται συνήθως από τις ανάλογες ιατρικές ειδικότητες, με σχετικά ρηχό και γενικευτικό τρόπο αφήνοντας τον άνθρωπο που υποφέρει από αυτό χωρίς την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση. Παρόλο που πράγματι δεν φαίνεται να αποτελεί μια σοβαρή ή επικίνδυνη πάθηση, οι συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιόητα ζωής του ατόμου δεν είναι καθόλου ασήμαντες ή αδιάφορες.

Ας δούμε μερικές βασικές αλήθειες για το ΣΕΕ

  • Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για το ΣΕΕ
  • Οι ιατροί το αναγνωρίζουν αποκλείοντας άλλες παθήσεις
  • Φαίνεται να μην υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες σε γενικές γραμμές
  • Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτέλεσμα είτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα είτε σε ορισμένα μόνο άτομα.
  • Έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και προκαλεί μεγάλο βαθμό άγχους και στρες
  • Οι περισσότεροι ιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτό.
  • Συνήθως ο κάθε πάσχοντας αναζητά μόνος του τι μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

Κλινική Υπνοθεραπεία: Αποτελεσματική βάσει ερευνών

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Κλινική Υπνοθεραπεία θεωρείται επισήμως μια εμπειρικά τεμκμηριωμένη θεραπεία για το ΣΕΕ και προτείνεται συχνά από τους ιατρούς ως εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ενδεικτικά, έρευνα που έγινε στην Αγγλία από τον Καθηγητή Peter Whorwell στο πανεπιστήμιο του Manchester έχει δείξει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας, βοηθώντας σε όλα τα συμπτώματα του ΣΕΕ- ενώ η βελτίωση διατηρήθηκε για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πώς λειτουργεί;

Η Κλινική Υπνοθεραπεία στο ΣΕΕ φαίνεται να βοηθάει μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα άγχους, αμβλύνοντας την αντίληψη του πόνου και της δυσφορίας και επίσης υποβάλλοντας θετικές εικόνες και υποβολές στο έντερο.

Το έντερο έχει το δικό του ξεχωριστό νευρικό σύστημα- που αποκαλείται «Εντερικό Νευρικό Σύστημα» (ΕΝS: Enteric Nervous System), που αποτελείται από ένα ολόκληρο σύστημα από νευρώνες και νευροδιαβιβαστές οι οποίοι κανονικά βρίσκονται μόνο στον εγκέφαλο. Το εντερικό νευρικό σύστημα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνδέεται με τον εγκέφαλο με ειδικές μεγάλες νευρικές ίνες . Έτσι, είναι πιθανό ότι το έντερο μπορεί να επηρεαστεί από εικόνες και σκέψεις στο μυαλό μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι μέχρι τώρα πιστεύαμε. Είναι επίσης πιθανό ότι και το έντερο μπορεί να υποβάλλει μηνύματα στο μυαλό μας.

Το σώμα μας είναι ο καθρέφτης του μυαλού μας…

Stress και ΣΕΕ

Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία για το ΣΕΕ

Ωστόσο, είναι πάντα χρήσιμο να διακρίνουμε ανάμεσα στο πως ξεκίνησε μια κατάσταση και γιατί η κατάσταση συνεχίζεται.

Οι άνθρωποι με ΣΕΕ έχουν ένα έντερο που υπερ-αντιδρά στο στρες, με αποτέλεσμα να κάνει σπασμούς) και είναι επίσης υπερευαίσθητο έτσι ώστε το ‘κατώφλι’ του πόνου είναι πιο χαμηλό. Επιπλέον, λόγω των συμπτωμάτων και της επίπτωσης στην ποιότητα ζωής τους οι πάσχοντες συνήθως εστιάζουν πολύ την προσοχή τους στην κοιλιά τους.

Φαίνεται ότι παρόλο που μια μόλυνση ή μια κοιλιακή διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει την κατάσταση του ΣΕΕ-δημιουργώντας ένα έντερο που υπερ-αντιδρά στο στρες και το οποίο έχει νεύρα που είναι υπερευαίσθητα σε αυτήν την αντίδραση-τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι τόσο στρεσσογόνα που το ΣΕΕ είναι μια αυτό-συντηρούμενη κατάσταση – δηλ. ένας φαύλος κύκλος του στρες> αυξημένη αντίδραση στο στρες> οξυμμένη αντίληψη της δυσφορίας>περισσότερο στρες κ.ο.κ

Eπομένως ένα από τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε το ΣΕΕ είναι να μειώσουμε την ευαισθησία μας στο στρες και επίσης να αμβλύνουμε την αντίληψη της δυσφορίας από το ίδιο το έντερο. Η Κλινική Υπνοθεραπεία έχει μια αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στο να να ‘ρίχνει’ τα επίπεδα του άγχους και επίσης στην μείωση του πόνου.

Πρόγραμμα Θεραπείας

Στην περίπτωση του ΣΕΕ, το θεραπευτικό πρόγραμμα αποτελείται από έξι (6) συνολικά συνεδρίες που εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο πέντε (5) περίπου εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητείται η εξέλιξη της θεραπείας και ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση σε σχέση με το ΣΕΕ και τη διαχείρισή του.

Σημαντική Σημείωση: Όσο αποτελεσματική κι αν είναι η Κλινική Υπνοθεραπεία στο ΣΕΕ, αυτό δεν παύει να αποτελεί μια ιατρική κατάσταση. Αν νομίζετε ότι πάσχετε από ΣΕΕ, επισκεφθείτε πρώτα τον ιατρό σας για να πάρετε τη διάγνωση και τη συμβουλή του, πριν αναζητήσετε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θεραπείας

Σχετικά με τη συγγραφέα

Έλενα Καμπισοπούλου

ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η ζωή είναι μικρή και αν δεν κάνεις αυτή την αλλαγή τώρα τότε πότε;

+302109313910

Επικοινωνήστε μαζί μου

ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Άγχος & Κρίσεις Πανικού
December 25, 2019
Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Αυτοεκτίμηση
December 25, 2019
Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Κατάθλιψη
December 25, 2019
Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Stress
November 28, 2019
Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Φόβοι & Φοβίες
December 25, 2019
Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Απώλεια & Πένθος
December 25, 2019