epsa banner

Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας / Ψυχοθεραπεία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κρατάει τόσο απασχολημένους που ξεχνάμε (η αποφεύγουμε) τη βασική ανάγκη να κάνουμε μια παύση και να τσεκάρουμε τι συμβαίνει μέσα μας έτσι ώστε να φροντίσουμε και τον συναισθηματικό μας κόσμο.

Όπως φροντίζουμε το σώμα μας και την σωματική μας υγεία, χρειάζεται να αφιερώνουμε ειδικό χρόνο και ενέργεια για να διερευνούμε και να κατανοούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι μέρος της αυτό-φροντίδας, με τον ίδιο τρόπο που είναι το να αναπτύξουμε την καριέρα μας, να πάμε στο γυμναστήριο, ή στο γιατρό, ή σε ένα διατροφολόγο.

Η συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία εσωτερικής διερεύνησης που οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση του πως σχετίζεστε με τον εαυτό σας, με τους άλλους, και γενικότερα με τον κόσμο.

Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σας, είτε βρίσκεστε σε κάποια μεταβατική φάση, είτε θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, είτε είστε «κολλημένος» και στάσιμος, είτε αντιμετωπίζετε ψυχοσωματικά θέματα, μπορείτε να το επεξεργαστείτε και να το διαχειριστείτε καλύτερα μέσα σε μια βοηθητική σχέση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή.

Μπορεί να θέλετε βοήθεια με ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ή να θέλετε να αναπτυχθείτε προσωπικά και να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Μαζί θα δουλέψουμε έτσι ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο συν-δημιουργείτε την πραγματικότητά σας και στο να επιτύχετε αν χρειάζεται αλλαγές που θα μειώσουν το στρες και τον πόνο και θα αυξήσουν την ικανοποίηση από τον εαυτό και τη ζωή σας. 

Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας / Ψυχοθεραπεία

Τι μπορω να περιμενω

Παρόλο που δεν έρχεται με εγγυημένα αποτελέσματα, όπως σχεδόν τίποτε στη ζωή, ορισμένα από τα οφέλη της περιλαμβάνουν:

  • Ανακούφιση από το άγχος, την κατάθλιψη και τη χρόνια ανησυχία
  • Διαύγεια σε σχέση με το τι πραγματικά θέλεις αντί για το τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να θέλεις και το θάρρος και την ικανότητα να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τον εαυτό σου.
  • Περισσότερη σύνδεση και άνεση στις σχέσεις σου, ειδικά σε ό,τι αφορά στο να επικοινωνείς και να διαχειρίζεσαι τις διαφορές σου με αγαπημένα πρόσωπα.
  • Περισσότερη ελευθερία και ανακούφιση από αυτό-ματαιωτικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και την αίσθηση ότι νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου.
  • Αυξημένη ψυχική ανθεκτικότητα και ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα δύσκολα γεγονότα της ζωής.
  • Ικανότητα να προχωράς μετά από μεγάλες απώλειες.
  • Και μια καθημερινότητα που έχει περισσότερη ροή, χαρά και αυξημένη αίσθηση ζωτικότητας.

Η ζωή είναι ένα μεγάλο δημιουργικό έργο και η αυτo-έκφραση είναι ουσιαστική για σένα.

Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας / Ψυχοθεραπεία

Συνηθισμενες Ερωτησεις

Τι να περιμένω στην πρώτη συνάντηση;

H πρώτη συνάντηση είναι μια συνάντηση γνωριμίας για τον θεραπευόμενο και το θεραπευτή . Γνωρίζω ότι συχνά είναι δύσκολο να κάνει κανείς το βήμα να αναζητήσει βοήθεια και να ξεκινήσει να μιλάει γι’ αυτό που τον απασχολεί γι’ αυτό και μέλημά μου ειδικά σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση είναι να σας διευκολύνω να εκφραστείτε. Θα σας ζητήσω να περιγράψετε τι σας φέρνει εδώ και τι ελπίζετε να πετύχετε μέσα από τη συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία . Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης μπορεί να σας κάνω ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό και την προσωπική σας ιστορία ώστε να κατανοήσω καλύτερα την κατάστασή σας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσω.

Η διάρκεια της πρώτης συμβουλευτικής συνάντησης είναι περίπου μια ώρα, ενώ επόμενες συνεδρίες θα έχουν διάρκεια 50 λεπτά. Προς το τέλος της συνάντησης, θα σας προτείνω το θεραπευτικό πλάνο που ανάλογα με τη φύση του ζητήματος, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας μπορεί να περιλαμβάνει είτε αποκλειστικά Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεία, είτε συνδυασμό Συμβουλευτικής και Υπνοθεραπείας. Άλλοτε, εφόσον εκτμήσω ότι χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου άλλου ειδικού μπορεί να σας προτείνω τις ανάλογες πηγές παραπομπής.

Πόσο συχνά θα πρέπει να έρχομαι;

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα με μια μεγαλύτερη συχνότητα συνεδριών, ιδιαίτερα στην αρχή. Αυτό συνήθως σημαίνει μια συνεδρία ανά εβδομάδα. Αργότερα, όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι τα πράγματα οδεύουν προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε, μπορεί μαζί να αποφασίσουμε να συναντιόμαστε λιγότερο συχνά, αλλά ωστόσο με ένα τέτοιο ρυθμό ώστε να διατηρήσετε τη θετική εξέλιξη. Όταν έχουν επιτύχει το σκοπό τους, πολλοί θεραπευόμενοι εξακολουθούν να θέλουν να έρχονται, για να αποφύγουν ίσως κάποια υποτροπή, μέχρις ότου οι θετικές αλλαγές εδραιωθούν σταθερά στη ζωή τους.

Πόσο καιρό θα χρειαστώ;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα εξαρτηθούν από τη Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία και δεν θα θελήσουν ποτέ να σταματήσουν. Άλλοι σκέφτονται ότι ο/η θεραπευτής-τρια θα προσπαθήσει να τους κρατήσει να έρχονται για περισσότερο καιρό από όσο θέλουν. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτός/η με το θεραπευτή σας σχετικά με τέτοιες ανησυχίες. Και επίσης να θυμάστε ότι εσείς είστε ο “πελάτης” και εσείς αποφασίζετε. Όταν νιώθετε ότι έχετε επιτύχει όσα θα θέλατε από τη συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, θα το συζητήσουμε και μαζί θα σχεδιάσουμε το τέλος της θεραπείας. Για ορισμένους ανθρώπους αυτό μπορεί να πάρει μόνο λίγες συνεδρίες. Άλλοι, μπορεί να συνεχίσουν για μήνες ή και χρόνια, συχνά με αυξημένα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα ραντεβού. Συνιστώ να συνεχίσετε τη συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία μέχρι να επιτύχετε τους στόχους που συζητήσατε αρχικά. Εάν οποιαδήποτε στιγμή δείτε ότι θέλετε να τερματίσετε τη θεραπεία, συνιστώ να προγραμματίσετε τουλάχιστον ένα τελευταίο ραντεβού για να συζητήσετε την πρόοδο σας και το πώς να τη συντηρήσετε στο μέλλον.

Τι θα έπρεπε να κάνω εάν κάτι σχετικά με τη Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπεία που λαμβάνω δεν με ικανοποιεί;

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν είστε ικανοποιημένος/η, μπορείτε να μου αναφέρετε τις ερωτήσεις σας ή τη δυσαρέσκειά σας . Είναι σημαντικό να ξέρω τι σας απασχολεί έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα να βελτιώσω τη σχέση μας. Συχνά, η Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα. Μοτίβα από άλλους τομείς της ζωής σας μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί για τέτοιου είδους συναισθήματα.

Σε τι διαφέρει η Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία από τη στήριξη που μπορώ να πάρω από έναν καλό φίλο;

Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας/θεραπευτές έχουμε εκπαιδευτεί για να «ακούμε» και να εστιάζουμε με τρόπο που είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο θα μας άκουγε ένας καλός φίλος. Το έργο του θεραπευτή είναι απλώς να κατανοήσει αυτό που αναφέρει ο θεραπευόμενος σε σύγκριση με το φίλο του οποίου τα κίνητρα είναι συχνά πιο περίπλοκα και προσωπικά. Η θεραπευτική σχέση έχει όρια που επιτρέπουν να γίνει μια βαθύτερη εξερεύνηση των νοημάτων και των συναισθημάτων που υπάρχουν στα λεγόμενα του θεραπευόμενου. Το γεγονός ότι ο θεραπευόμενος έχει επίγνωση ότι μια συνεδρία θα αρχίσει και θα τελειώσει σε ορισμένο χρόνο, ότι κάθε υλικό παραμένει αυστηρά εμπιστευτικό και ότι το ενδιαφέρον του θεραπευτή έγκειται στη θεραπευτική διαδικασία, συντελούν στη μοναδικότητα της θεραπευτικής σχέσης.

Ναι, αλλά πόσο αληθινή είναι μια σχέση όπου πληρώνεις για να σε ακούν;

Βρίσκομαι στη θεραπευτική σχέση όχι μόνο ως ειδικός λόγω της εκπαίδευσης μου αλλά και ως ανθρώπινο πρόσωπο που αναπτύσσει αληθινό ενδιαφέρον και νοιάξιμο για εσάς ως άνθρωπο. Την ίδια στιγμή, γνωρίζω πώς να «βάζω» στην άκρη δικές μου σκέψεις και συναισθήματα ώστε να εστιάζω σε εσάς και άλλοτε να τα εκφράζω όταν το κρίνω θεραπευτικά σκόπιμο, με άλλα λόγια να είμαι αυθεντική απέναντί σας αλλά και στη σχέση μαζί σας. Το αντίτιμο επομένως που καταβάλλετε για τη συνεδρία δεν αφορά στο ενδιαφέρον και το νοιάξιμο αλλά στη βοήθεια που λόγω της γνώσης μπορεί να προσφέρω και το χρόνο που διαθέτω.

Τι άλλα οφέλη μπορώ να περιμένω από τη Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπεία;

Επιπλέον της βοήθειας που λαμβάνει κανείς με συγκεκριμένους στόχους ή δυσκολίες, οι άνθρωποι που ξεκινούν συμβουλευτική ψυχικής υγείας / ψυχοθεραπεία αναφέρουν γενικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους που περιλαμβάνουν:

• Μειωμένη αμυντικότητα
• Αυξημένη ικανότητα να εκφράζουν τον εαυτό τους
• Καλύτερες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους
• Αυξημένη Αυτοεκτίμηση