Κλινική υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία μας δίνει τη δυνατότητα να επαναθεωρήσουμε τις πληροφορίες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο νου μας και ελέγχουν συναισθήματα, συνήθειες και συμπεριφoρές και αυτό μπορεί να γίνει λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο συνειδητός μας νους (αριστερό ημισφαίριο) «χαλαρώνει» επιτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του υποσυνείδητου (δεξί ημισφαίριο).

Κατά την διάρκεια μιας υπνοθεραπευτικής συνεδρίας, οδηγώ τον θεραπευόμενο σε κατάσταση ύπνωσης, κυρίως με τη βοήθεια του λόγου και τεχνικές αναπνοής, με σκοπό να αξιοποιήσουμε την πρόσβαση που η ύπνωση μας επιτρέπει στο υποσυνείδητο, εφαρμόζοντας διάφορες θεραπευτικές τεχνικές, που μπορεί να είναι νοερή απεικόνιση, άμεσες και ευθείες ή έμμεσες υποβολές, χρήση της μεταφοράς κ.α, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους που έχουμε θέσει μέσα από τη συνεργασία μας.

Σε μια υπνοθεραπευτική συνεδρία, ‘οδηγώ’ τον θεραπευόμενο σε κατάσταση ύπνωσης, κυρίως με τη βοήθεια του λόγου, και στη συνέχεια αξιοποιούμε την πρόσβαση που η ύπνωση μας επιτρέπει στο υποσυνείδητο, εφαρμόζοντας διάφορες θεραπευτικές τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους της θεραπευτικής διαδικασίας.

Κλινική Υπνοθεραπεία

Πως λειτουργει;

Η Κλινική Υπνοθεραπεία δεν είναι μια μαγική ή απλοϊκή θεραπευτική μέθοδος αλλά ο τρόπος που λειτουργεί βασίζεται στη νευροφυσιολογία του οργανισμού και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένος ο ανθρώπινος εγκέφαλος/το μυαλό μας.

Γενικά μιλώντας, ο νους μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το δεξί (υποσυνείδητο) και το αριστερό (συνειδητό) τα οποία επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Έτσι, το δεξί ημισφαίριο είναι το πεδίο της φαντασίας, των ονείρων, της μακρόχρονης μνήμης,και του ελέγχου αυτόνομων λειτουργιών (αναπνοή, καρδιακός παλμός κ.α) ενώ το αριστερό της λογικής, και της κριτικής/αναλυτικής σκέψης. Το δεξί ημισφαίριο (υποσυνείδητο) αποθηκεύει όλες τις μαθημένες πληροφορίες τις οποίες και δέχεται χωρίς να κριτικάρει (γι’αυτό και τα όνειρά μας μοιάζουν τόσο αληθινά ακόμη και αν είναι εντελώς παράλογα). Όταν είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, το αριστερό ημισφαίριο (συνειδητό) είναι εξαιρετικά δραστήριο και λογοκρίνει κάθε πληροφορία πριν την αποδεχτεί το δεξί ημισφαίριο (υποσυνείδητο). Πολλά προβλήματα οφείλονται σε εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία προτού ανατυχθεί η κριτική/αναλυτική σκέψη ή είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης επανάληψης (π.χ συνήθειες).

Ο σκοπός μας, εφαρμόζοντας την υπνοθεραπεία, είναι να επανα-θεωρήσουμε τις πληροφορίες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο νού μας και ελέγχουν συναιθήματα, συνήθειες και συμπεριφoρές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο συνειδητός μας νους (αριστερό ημισφαίριο) «χαλαρώνει» επιτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του υποσυνείδητου (δεξί ημισφαίριο).

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ

 

H Ύπνωση είναι ασφαλής

Η ύπνωση είναι απλά μια κατάσταση, πολύ παρόμοια με εκείνη που βρισκόμαστε όταν πάει να μας πάρει ο ύπνος ή λίγο προτού ξυπνήσουμε. Είναι μια κατάσταση νοητικής και σωματικής χαλάρωσης που συνοδεύεται από μια εσωτερική εστίαση της προσοχής μας. Όταν βρίσκεται κανείς σε ύπνωση, έχει πάντοτε συνείδηση και διατηρεί πάντοτε την έμφυτη ικανότητα να αποφασίζει για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του. Εάν μια υπνωτιστική υποβολή που του παρουσιάζεται δεν του αρέσει, οι φυσικοί μηχανισμοί προστασίας του μυαλού μας, θα παρέμβουν, επιτρέποντάς του να απορρίψει την υποβολή ή ακόμη και να βγει από την ύπνωση από μόνος του.

 

Η Ύπνωση είναι αποτελεσματική

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την ύπνωση για εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια, γιατί όταν χρησιμοποιείται καταλληλα,είναι αποτελεσματική.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της από την American Medical Association (AMA), ως μια κλινικά αποδεδειγμένη συμπληρωματική θεραπεία για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως π.χ το ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) Από την ΑΜΑ και την American Dental Association (ADA) ως μέθοδος αναισθησίας σε οδοντιατρικές εργασίες ή επεμβάσεις; από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) για τη διαχείριση του πόνου και τη θεραπεία Μετατραυματικού Στρες; Από την Αμερικανικό Σύνδεσμο Θεραπευτών Ζεύγους και Οικογένειας (American Association of Marriage and Family Therapists,AAMFT) για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και την συζυγική ασυμφωνία; Από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύνδεσμο American Psychiatric Association (APA) για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών και συμπεριφορικών προβλημάτων όπως τον έλεγχο της απώλειας βάρους, τη διαχείριση του στρες και τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του άγχους απόδοσης.

 

Η Ύπνωση είναι κάτι φυσικό

Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση. Oι άνθρωποι βρισκόμαστε από μόνοι μας σε κατάσταση ύπνωσης αρκετές φορές μέσα στην ημέρα; Λίγο πριν αποκοιμηθούμε ή ξυπνήσουμε, όταν οδηγούμε ή βλέπουμε μια ταινία.

Έχετε βρεθεί να οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά να σηκώσετε το βλέμμα και να προσέξετε την έξοδό σας και να αναρωτηθείτε πώς φτάσατε εκεί, γιατί το τελευταίο πράγμα που θυμάστε βρίσκεται 10 χλμ πίσω; Αυτή η εμπειρία αποκαλείται “ύπνωση του αυτοκινητόδρομου”. Εξακολουθούσατε να οδηγείτε, να αποφεύγετε άλλους οδηγούς, ακόμη και να διατηρείτε την ταχύτητα και τη λωρίδα σας αλλά το μυαλό σας ήταν σκόπιμα εστιασμένο σε κάτι άλλο, όπως ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στο ρεστοράν που θα πηγαίνατε αργότερα.

Έχετε ποτέ απορροφηθεί τόσο πολύ σε μια τανία ή ένα βιβλίο που να αποκλείσετε ο,τιδήποτε άλλο γύρω σας, μέχρι που ίσως τρομάξατε όταν κάποιος σας μίλησε ή σας άγγιξε; Βρισκόσασταν σε μια κατάσταση πολύ παρόμοια με την ύπνωση.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην υπνοθεραπεία είναι επίσης φυσικές. Η θεραπευτική χαλάρωση, από τον έλεγχο των μυών ως την ελεγχόμενη αναπνοή και την εστίαση σε γαλήνιες εικόνες, όλα είναι φυσικές διαδικασίες του μυαλού και του σώματος.

Οι υπνοθεραπευτικές τεχνικές, όπως η μετάβαση σε προηγούμενες ηλικίες είναι φυσικές ανθρώπινες διαδικασίες. Όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία από το παρελθόν, το μυαλό μας αυτόματα μας πάει πίσω στο μέρος και το χρόνο της φωτογραφίας, ακόμη και αν είναι μόνο για μια στιγμή. Όταν μιλάμε με φίλους για κάτι που συνέβη χθες, πριν μερικούς μήνες ή ακόμη είκοσι χρόνια πριν, οι σκέψεις μας με ένα φυσικό τρόπο πάνε πίσω στο χρόνο και ουσιαστικά επαναβιώνουμε, από μια απόσταση εκείνα τα γεγονότα.

Η ύπνωση είναι επίσης φυσική με την έννοια ότι η διαδικασία δεν περιλαμβάνει χημικές ή ψυχότροπες ουσίες. Σκεφτείτε τα οφέλη μιας συντηρητικής, αποτελεσματικής, χωρίς φάρμακα αντιμετώπισης του άγχους.

 

Η Ύπνωση είναι μια ευχάριστη και ωφέλιμη εμπειρία

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μια ώρα ύπνωσης ισοδυναμεί με οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου.

Για να μπούμε σε μια κατάσταση ύπνωσης, εφαρμόζουμε τεχνικές βαθιάς αναπνοής που μειώνουν το στρες αντί για ρηχές, διεγερτικές αναπνοές. Όταν βρισκόμαστε σε ύπνωση, είμαστε σε σε μια βαθιά κατάσταση εστιασμένης νοητικής και σωματικής χαλάρωσης, που από μόνη της είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Ο εγκεφαλός μας φυσικά παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη εγκεφαλικών κυμάτων ως απόκριση σε διαφορετικά είδη νοητικής και σωματικής δραστηριότητας (άλφα, βήτα, θήτα και δέλτα). Αυτά τα κύματα μπορούν να ανιχνευθούν από ειδικούς αισθητήρες ή με μια συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και τότε θα δούμε ότι αλλάζουν από συχνότητα σε συχνότητα ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα.

Όταν είμαστε χαλαροί- και/η σε κατάσταση ύπνωσης- ο εγκέφαλος παράγει κύματα άλφα. Τότε είμαστε στο απώγειο της παραγωγικότητάς μας, γιατί είμαστε εντελώς χαλαροί κι ωστόσο πλήρως ξυπνητοί, σε εγρήγορση. Σε αυτή την κατάσταση έχουμε καλύτερο έλεγχο της σωματικής και συναισθηματικής μας λειτουργίας. Μπορούμε να σκεφτούμε πιο ξεκάθαρα, να αξιολογήσουμε καλύτερα τον τρόπο που αποκρινόμαστε ή επιλύνουμε προβλήματα και ακόμη και να πάρουμε πιο δημιουργικές αποφάσεις με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα κύματα άλφα φαίνεται επίσης να βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώνουν το στρες και διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.

 

Η Ύπνωση μας μαθαίνει δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ποικιλία προβλημάτων

Η ύπνωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από χαλάρωση. Μέσα από την υπνοθεραπεία, μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται σωματικά συμπτώματα και αντιδράσεις στον πόνο, να μάθει τρόπους να ανταπεξέρχεται σε ψυχολογικές δυσκολίες, να αποκτήσει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του στρατηγικές, να αυξήσει την απόδοσή του στη δουλειά ή στο σχολείο και ακόμη να ενισχύσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Έλενα Καμπισοπούλου - Γραφείο 10 - Ψυχοθεραπεία
Κλινική Υπνοθεραπεία

Συνηθισμενες Ερωτησεις

Είναι κατανοητό να έχετε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την κλινική υπνοθεραπεία ή την ύπνωση γενικά. Για να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε ορισμένες από αυτές παρακάτω έχουμε συνθέσει μια λίστα με τις πιο συχνές και συνηθισμένες.

Μπορεί ο/η υπνοθεραπευτής-τρια να με οδηγήσει να κάνω πράγματα που δεν θα ήθελα;

Όπως όταν είσαι ξυπνητός/ή, στην κατάσταση της ύπνωσης ακούς όλα όσα σου λέει ή υποβάλλει ο/η υπνοθεραπευτής-τρια. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείς να απορρίψεις κάποια πληροφορία ή υποβολή που βρίσκεις μη αποδεκτή. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι, όταν είσαι υπνωτισμένος/η, ο/η θεραπευτής-τρια είναι ο οδηγός σου αλλά εσύ είσαι αυτός/ήπου έχει τον έλεγχο. Θα έχεις επίγνωση του περιβάλλοντός σου και όσων λέγονται- και οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να «ξυπνήσεις» από την ύπνωση λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο που βγαίνεις από μια ονειροπόληση.

Υπάρχει περίπτωση να αποκαλύψω προσωπικές πληροφορίες που δεν θα ήθελα κατά τη διάρκεια της ύπνωσης;

Όχι. Δεν μπορείς να αναγκαστείς να πεις ή να κάνεις κάτι που δεν θέλεις ενώ βρίσκεσαι σε ύπνωση. Να θυμάσαι ότι έχεις απόλυτο έλεγχο του εαυτού σου.

Πως νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε ύπνωση;

Όταν βρίσκεται κανείς σε κατάσταση ύπνωσης είναι πιθανό να βιώσει μια υπνηλία, μια ακαμψία ή μια ατονία στους μυς των χεριών και των ποδιών, μια αίσθηση ζεστασιάς ή δροσιάς στο δέρμα, μια ελαφριά φαγούρα ή μια αίσθηση ηλεκτρισμού καθώς και μια εστίαση της προσοχής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ασυνήθιστη ή εξωπραγματική αίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βλέπει κανείς τον εαυτό του ή το περιβάλλον με έναν καινούριο τρόπο πιο αποστασιοποιημένο από ότι συνήθως. Ένας πελάτης περιγράφοντας την εμπειρία του είπε ότι ήταν «σα να μην είχε καθόλου βάρος, σα να αιωρούνταν». Κάποιοι άνθρωποι δε βιώνουν καθόλου παρόμοιες εμπειρίες. Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας αντιδρά εξαρτάται από τη νοοτροπία, τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες του. Βγαίνοντας από την κατάσταση ύπνωσης, οι θεραπευόμενοι συνήθως αναφέρουν ότι νιώθουν αναζωογονημένοι και σημαντικά πιο χαλαροί, σα να έχουν κοιμηθεί έναν ωραίο βραδυνό ύπνο.

Θα αποκοιμηθώ όταν υπνωτιστώ;

Δεν πρόκειται να αποκοιμηθείς. Μολονότι η λέξη «ύπνωση» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ύπνος» η ύπνωση δεν είναι ύπνος αλλά μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Πολλοί άνθρωποι μετά από μια συνεδρία υπνοθεραπείας δεν πιστεύουν ότι ήταν υπνωτισμένοι αλλά αυτό έχει να κάνει με τις εσφαλμένες αντιλήψεις για το είναι στην πραγματικότητα η ύπνωση.

Θα μπορώ να ξυπνήσω και να βγω από την ύπνωση;

Και βέβαια. Η ύπνωση δε διαρκεί για πάντα. Εάν ο/η υπνοθεραπευτής-τρια σταματήσει να μιλάει ο πελάτης θα επιλέξει είτε να ξυπνήσει, ή να αποκοιμηθεί σε ένα φυσικό ύπνο.

Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να υπνωτιστούν;

Ορισμένοι άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να χαλαρώσουν από ότι άλλοι. Με την ίδια λογική, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να «μπουν» σε ύπνωση πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ότι άλλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μπουν τουλάχιστον σε μια ελαφριά trance και για τους περισσότερους υπνοθεραπευτικούς σκοπούς αυτό είναι αρκετό, έτσι ώστε όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την υπνοθεραπεία σε κάποιο βαθμό.Ο πιθανότερος λόγος για να μην υπνωτιστεί κάποιος είναι από προσωπική επιλογή. Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το φόβο τους για αυτό που νομίζουν ότι είναι η ύπνωση και είναι επιφυλακτικοί στο να ανταποκριθούν.

Είναι η υποβολιμότητα αληθινή;

Ναι. Απλά, ρωτήστε οποιοδήποτε στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας. Πόσα πράγματα έχετε αγοράσει «παρορμητικά», ενώ περιμένετε στο ταμείο; Έχετε χασμουρηθεί ποτέ μόλις είδατε κάποιον δίπλα σας να χασμουριέται;
Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα ανθρώπων που αποκρίνονται στην υποβολή- ακόμη και μάζες- ορισμένες φορές με θετικό τρόπο και άλλες με αρνητικό. Ακόμη και θεραπευόμενοι σε ένα μέτριο επίπεδο ύπνωσης μπορούν να είναι αποτελεσματικά υποβόλιμοι.

Μπορεί η υπνοθεραπεία να χρησιμοποιηθεί έναντι της παραδοσιακής ιατρικής για να αντιμετωπίσει ένα σωματικό πρόβλημα υγείας;

Η υπνοθεραπεία δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία μιας σοβαρής ασθένειας. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική συμπληρωματική της κλασικής ιατρικής, μέθοδος θεραπείας για ορισμένες καταστάσεις.

Τι ακριβώς σημαίνει Κλινική Υπνοθεραπεία και ποιά είναι η διαφορά της με την Ύπνωση;

Η Κλινική Υπνοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση της ύπνωσης ως ένα μέσο θεραπευτικής παρέμβασης ή ως μέρος ενός ευρύτερου θεραπευτικού προγράμματος. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτής και της κοινής ύπνωσης είναι ότι η κλινική υπνοθεραπεία χορηγείται από έναν άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία, που έχει αφιερώσει χρόνια για να αποκτήσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που χρειάζεται για να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους παρά κάποιον ο οποίος έχει μόνο μια γενική κατανόηση γύρω από την ύπνωση. Συνήθως, η κλινική υπνοθεραπεία εφαρμόζεται από ψυχολόγους, ιατρούς, ή ψυχίατρους.

Πώς ξέρω ότι θα έχει αποτέλεσμα για μένα ;

Χάρη στις ιδιαίτερες θετικές σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που πολλοί άνθρωποι έχουν στην ύπνωση, η έρευνα δείχνει ότι η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος σε μια ποικιλία προβλημάτων. Όμως τίποτα στη ζωή δεν έρχεται με εγγύηση συμπεριλαμβανομένης και της υπνοθεραπείας. H υπνοθεραπεία είναι ένας από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε ορισμένα προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι και προσεγγίσεις όταν πρόκειται για συναισθηματικά, ή ψυχολογικά προβλήματα. Η υπνοθεραπεία, όπως συμβαίνει με κάθε μορφή θεραπείας λειτουργεί για εκείνους για τους οποίους λειτουργεί. Υπάρχουν όμως παράγοντες που εξαρτώνται από εσένα και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αυτοί είναι:

– το ισχυρό προσωπικό κίνητρο
– η δέσμευση στη θεραπευτική διαδικασία
– η επανάληψη της θεραπείας (μία συνεδρία δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή)
– η πίστη στο αποτέλεσμα
– μια θετική ψυχική στάση

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία θεραπευτική μέθοδος. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε 3-6 υπνοθεραπευτικές συνεδρίες. Και πάλι ωστόσο ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων όπως ο τύπος του προβλήματος, η διάρκεια του μέσα στο χρόνο κ.α

Τι να περιμένω στην πρώτη συνάντηση;

Η πρώτη συνάντηση έχει σκοπό την πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου σχετικά με την ύπνωση και την υπνοθεραπεία καθώς και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το ζήτημα που τον απασχολεί. Η συνέντευξη που λαμβάνει χώρα σε αυτή τη συνάντηση και στο πλαίσιο της Κλ. Υπνοθεραπείας είναι πιο εστιασμένη από ότι συνηθίζεται σε μια συνεδρία συμβουλευτικής.Με βάση τις πληροφορίες που θα συλλεχθούν ο/η θεραπευτής/τριά σας θα δημιουργήσει για εσάς μια εξατομικευμένη “υπνωτιστική εφαρμογή”. Η πρώτη συνάντηση επομένως τις περισσότερες φορές δεν περιλαβάνει υπνοθεραπεία. (εκτός και αν πρόκειται για το πρόγραμμα “Ανακούφιση από το Στρες”)

Τι ακριβώς γίνεται σε μια υπνοθεραπευτική συνεδρία;

Ελαφριά ξαπλωμένος σε μια ανακλινόμενη πολυθρόνα ο πελάτης οδηγείται με τη βοήθεια του θεραπευτή, μέσω της χρήσης του υπνωτικού λόγου και συχνά με τη βοήθεια ειδικής μουσικής, σε κατάσταση ύπνωσης. Στο Γραφείο Δέκα, χρησιμοποιούμε ειδικό ηχητικό εξοπλισμό που κάνει την εμπειρία της ύπνωσης ακόμη πιο ευχάριστη και την αποτελεσματικότητα ακόμη μεγαλύτερη.Όταν ο πελάτης είναι στη φάση της ύπνωσης ο θεραπευτής εφαρμόζει διάφορες θεραπευτικές τεχνικές όπως, χρήση άμεσων και έμμεσων υποβολών, καθοδηγούμενη φαντασία, χρήση της μεταφοράς και άλλα, ανάλογα πάντοτε με το θεραπευτικό στόχο. Προς το τέλος της συνεδρίας ο/η θεραπευόμενος-η επανέρχεται εύκολα στην πλήρη εγρήγορση συνήθως νιώθοντας πιο ξεκούραστος και αναζωογονημένος καθώς η χαλάρωση που προκαλεί η υπνοθεραπευτική εμπειρία προάγει την παραγωγή ενδορφινών που ευνοούν τη συνολική μας υγεία.

Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται;

Η Κλινική Υπνοθεραπεία αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό ψυχωσικής διαταραχής, επιληψία, και μείζονα κατάθλιψη.