Η υπνοθεραπεία μας δίνει τη δυνατότητα να επαναθεωρήσουμε τις πληροφορίες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο νου μας και ελέγχουν συναισθήματα, συνήθειες και συμπεριφoρές και αυτό μπορεί να γίνει λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο συνειδητός μας νους (αριστερό ημισφαίριο) «χαλαρώνει» επιτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του υποσυνείδητου (δεξί ημισφαίριο).
Κατά την διάρκεια μιας υπνοθεραπευτικής συνεδρίας, οδηγώ τον θεραπευόμενο σε κατάσταση ύπνωσης, κυρίως με τη βοήθεια του λόγου και τεχνικές αναπνοής, με σκοπό να αξιοποιήσουμε την πρόσβαση που η ύπνωση μας επιτρέπει στο υποσυνείδητο, εφαρμόζοντας διάφορες θεραπευτικές τεχνικές, που μπορεί να είναι νοερή απεικόνιση, άμεσες και ευθείες ή έμμεσες υποβολές, χρήση της μεταφοράς κ.α, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους που έχουμε θέσει μέσα από τη συνεργασία μας.
Σε μια υπνοθεραπευτική συνεδρία, ‘οδηγώ’ τον θεραπευόμενο σε κατάσταση ύπνωσης, κυρίως με τη βοήθεια του λόγου, και στη συνέχεια αξιοποιούμε την πρόσβαση που η ύπνωση μας επιτρέπει στο υποσυνείδητο, εφαρμόζοντας διάφορες θεραπευτικές τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους της θεραπευτικής διαδικασίας.
Η Κλινική Υπνοθεραπεία δεν είναι μια μαγική ή απλοϊκή θεραπευτική μέθοδος αλλά ο τρόπος που λειτουργεί βασίζεται στη νευροφυσιολογία του οργανισμού και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένος ο ανθρώπινος εγκέφαλος/το μυαλό μας.
Γενικά μιλώντας, ο νους μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το δεξί (υποσυνείδητο) και το αριστερό (συνειδητό) τα οποία επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Έτσι, το δεξί ημισφαίριο είναι το πεδίο της φαντασίας, των ονείρων, της μακρόχρονης μνήμης,και του ελέγχου αυτόνομων λειτουργιών (αναπνοή, καρδιακός παλμός κ.α) ενώ το αριστερό της λογικής, και της κριτικής/αναλυτικής σκέψης. Το δεξί ημισφαίριο (υποσυνείδητο) αποθηκεύει όλες τις μαθημένες πληροφορίες τις οποίες και δέχεται χωρίς να κριτικάρει (γι’αυτό και τα όνειρά μας μοιάζουν τόσο αληθινά ακόμη και αν είναι εντελώς παράλογα). Όταν είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, το αριστερό ημισφαίριο (συνειδητό) είναι εξαιρετικά δραστήριο και λογοκρίνει κάθε πληροφορία πριν την αποδεχτεί το δεξί ημισφαίριο (υποσυνείδητο). Πολλά προβλήματα οφείλονται σε εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία προτού ανατυχθεί η κριτική/αναλυτική σκέψη ή είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης επανάληψης (π.χ συνήθειες).
Ο σκοπός μας, εφαρμόζοντας την υπνοθεραπεία, είναι να επανα-θεωρήσουμε τις πληροφορίες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο νού μας και ελέγχουν συναιθήματα, συνήθειες και συμπεριφoρές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο συνειδητός μας νους (αριστερό ημισφαίριο) «χαλαρώνει» επιτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του υποσυνείδητου (δεξί ημισφαίριο).
H Ύπνωση είναι ασφαλής
Η ύπνωση είναι απλά μια κατάσταση, πολύ παρόμοια με εκείνη που βρισκόμαστε όταν πάει να μας πάρει ο ύπνος ή λίγο προτού ξυπνήσουμε. Είναι μια κατάσταση νοητικής και σωματικής χαλάρωσης που συνοδεύεται από μια εσωτερική εστίαση της προσοχής μας. Όταν βρίσκεται κανείς σε ύπνωση, έχει πάντοτε συνείδηση και διατηρεί πάντοτε την έμφυτη ικανότητα να αποφασίζει για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του. Εάν μια υπνωτιστική υποβολή που του παρουσιάζεται δεν του αρέσει, οι φυσικοί μηχανισμοί προστασίας του μυαλού μας, θα παρέμβουν, επιτρέποντάς του να απορρίψει την υποβολή ή ακόμη και να βγει από την ύπνωση από μόνος του.
Η Ύπνωση είναι αποτελεσματική
Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την ύπνωση για εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια, γιατί όταν χρησιμοποιείται καταλληλα,είναι αποτελεσματική.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της από την American Medical Association (AMA), ως μια κλινικά αποδεδειγμένη συμπληρωματική θεραπεία για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως π.χ το ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) Από την ΑΜΑ και την American Dental Association (ADA) ως μέθοδος αναισθησίας σε οδοντιατρικές εργασίες ή επεμβάσεις; από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) για τη διαχείριση του πόνου και τη θεραπεία Μετατραυματικού Στρες; Από την Αμερικανικό Σύνδεσμο Θεραπευτών Ζεύγους και Οικογένειας (American Association of Marriage and Family Therapists,AAMFT) για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και την συζυγική ασυμφωνία; Από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύνδεσμο American Psychiatric Association (APA) για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών και συμπεριφορικών προβλημάτων όπως τον έλεγχο της απώλειας βάρους, τη διαχείριση του στρες και τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του άγχους απόδοσης.
Η Ύπνωση είναι κάτι φυσικό
Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση. Oι άνθρωποι βρισκόμαστε από μόνοι μας σε κατάσταση ύπνωσης αρκετές φορές μέσα στην ημέρα; Λίγο πριν αποκοιμηθούμε ή ξυπνήσουμε, όταν οδηγούμε ή βλέπουμε μια ταινία.
Έχετε βρεθεί να οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά να σηκώσετε το βλέμμα και να προσέξετε την έξοδό σας και να αναρωτηθείτε πώς φτάσατε εκεί, γιατί το τελευταίο πράγμα που θυμάστε βρίσκεται 10 χλμ πίσω; Αυτή η εμπειρία αποκαλείται “ύπνωση του αυτοκινητόδρομου”. Εξακολουθούσατε να οδηγείτε, να αποφεύγετε άλλους οδηγούς, ακόμη και να διατηρείτε την ταχύτητα και τη λωρίδα σας αλλά το μυαλό σας ήταν σκόπιμα εστιασμένο σε κάτι άλλο, όπως ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στο ρεστοράν που θα πηγαίνατε αργότερα.
Έχετε ποτέ απορροφηθεί τόσο πολύ σε μια τανία ή ένα βιβλίο που να αποκλείσετε ο,τιδήποτε άλλο γύρω σας, μέχρι που ίσως τρομάξατε όταν κάποιος σας μίλησε ή σας άγγιξε; Βρισκόσασταν σε μια κατάσταση πολύ παρόμοια με την ύπνωση.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην υπνοθεραπεία είναι επίσης φυσικές. Η θεραπευτική χαλάρωση, από τον έλεγχο των μυών ως την ελεγχόμενη αναπνοή και την εστίαση σε γαλήνιες εικόνες, όλα είναι φυσικές διαδικασίες του μυαλού και του σώματος.
Οι υπνοθεραπευτικές τεχνικές, όπως η μετάβαση σε προηγούμενες ηλικίες είναι φυσικές ανθρώπινες διαδικασίες. Όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία από το παρελθόν, το μυαλό μας αυτόματα μας πάει πίσω στο μέρος και το χρόνο της φωτογραφίας, ακόμη και αν είναι μόνο για μια στιγμή. Όταν μιλάμε με φίλους για κάτι που συνέβη χθες, πριν μερικούς μήνες ή ακόμη είκοσι χρόνια πριν, οι σκέψεις μας με ένα φυσικό τρόπο πάνε πίσω στο χρόνο και ουσιαστικά επαναβιώνουμε, από μια απόσταση εκείνα τα γεγονότα.
Η ύπνωση είναι επίσης φυσική με την έννοια ότι η διαδικασία δεν περιλαμβάνει χημικές ή ψυχότροπες ουσίες. Σκεφτείτε τα οφέλη μιας συντηρητικής, αποτελεσματικής, χωρίς φάρμακα αντιμετώπισης του άγχους.
Η Ύπνωση είναι μια ευχάριστη και ωφέλιμη εμπειρία
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μια ώρα ύπνωσης ισοδυναμεί με οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου.
Για να μπούμε σε μια κατάσταση ύπνωσης, εφαρμόζουμε τεχνικές βαθιάς αναπνοής που μειώνουν το στρες αντί για ρηχές, διεγερτικές αναπνοές. Όταν βρισκόμαστε σε ύπνωση, είμαστε σε σε μια βαθιά κατάσταση εστιασμένης νοητικής και σωματικής χαλάρωσης, που από μόνη της είναι μια ευχάριστη εμπειρία.
Ο εγκεφαλός μας φυσικά παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη εγκεφαλικών κυμάτων ως απόκριση σε διαφορετικά είδη νοητικής και σωματικής δραστηριότητας (άλφα, βήτα, θήτα και δέλτα). Αυτά τα κύματα μπορούν να ανιχνευθούν από ειδικούς αισθητήρες ή με μια συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και τότε θα δούμε ότι αλλάζουν από συχνότητα σε συχνότητα ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα.
Όταν είμαστε χαλαροί- και/η σε κατάσταση ύπνωσης- ο εγκέφαλος παράγει κύματα άλφα. Τότε είμαστε στο απώγειο της παραγωγικότητάς μας, γιατί είμαστε εντελώς χαλαροί κι ωστόσο πλήρως ξυπνητοί, σε εγρήγορση. Σε αυτή την κατάσταση έχουμε καλύτερο έλεγχο της σωματικής και συναισθηματικής μας λειτουργίας. Μπορούμε να σκεφτούμε πιο ξεκάθαρα, να αξιολογήσουμε καλύτερα τον τρόπο που αποκρινόμαστε ή επιλύνουμε προβλήματα και ακόμη και να πάρουμε πιο δημιουργικές αποφάσεις με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Τα κύματα άλφα φαίνεται επίσης να βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώνουν το στρες και διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.
Η Ύπνωση μας μαθαίνει δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ποικιλία προβλημάτων
Η ύπνωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από χαλάρωση. Μέσα από την υπνοθεραπεία, μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται σωματικά συμπτώματα και αντιδράσεις στον πόνο, να μάθει τρόπους να ανταπεξέρχεται σε ψυχολογικές δυσκολίες, να αποκτήσει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του στρατηγικές, να αυξήσει την απόδοσή του στη δουλειά ή στο σχολείο και ακόμη να ενισχύσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Είναι κατανοητό να έχετε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την κλινική υπνοθεραπεία ή την ύπνωση γενικά. Για να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε ορισμένες από αυτές παρακάτω έχουμε συνθέσει μια λίστα με τις πιο συχνές και συνηθισμένες.