epsa banner

Είναι πολύ φυσικό να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα στην ιδέα να ξεκινήσεις. Το ένστικτό μας πάντοτε προσπαθεί να μας ‘προστατεύσει’ από άβολες σκέψεις και συναισθήματα. Ο δισταγμός σου να ξεκινήσεις μπορεί να δηλώνει ακριβώς ότι υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό να καταλάβεις για τον εαυτό σου. Αντί να καταναλώνεις ενέργεια για να απωθείς τα δύσκολα συναισθήματα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να επωφεληθείς από την ψυχοθεραπεία και να εξερευνήσεις το  τι σου συμβαίνει.

Όταν τελικά οι άνθρωποι έρχονται για συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία μια από τις φράσεις που πολύ συχνά μου λένε είναι…

«Έπρεπε να έχω έλθει καιρό πριν»

Πολλές φορές είναι μια ιδέα που χρειάζεται να ωριμάσει μέσα στον καθένα προτού τελικά κάνει το πρώτο βήμα να αναζητήσει συμβουλευτική/θεραπευτική βοήθεια. Άλλες φορές ωστόσο χάνουμε πολύτιμο χρόνο λόγω διαφόρων πεποιθήσεων και μύθων σχετικά  την επίσκεψη στον ψυχολόγο. Καμιά φορά μέχρι το ψυχολογικό σύμπτωμα να γίνει τόσο ενοχλητικό που «να μας πάρει από το αυτί» και να μας φέρει εκείνο.

 Παρακάτω μπορείς να ‘τσεκάρεις’ ποιες από τις ιδέες σχετικά με την συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία μπορεί να σε κρατούν πίσω.

1. Τα προβλήματά μου δεν είναι και τόσο σοβαρά.

Και δεν χρειάζεται να είναι ούτε και να γίνουν. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι η τελευταία λύση ή μόνο για εκείνους που αντιμετωπίζουν μια κρίση ή σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα. Είναι και για ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ή που θα ήθελαν να κάνουν συνειδητές επιλογές. Είναι καλή ιδέα να ζητήσεις υποστήριξη εγκαίρως. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να νιώσεις σύντομα καλύτερα και να προχωρήσεις πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση που θέλεις.

2. Θα έπρεπε να μπορώ να λύσω μόνος μου τα προβλήματά μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε πώς να φροντίσουμε τη συναισθηματική μας υγεία, δεν το έχουμε μάθει ποτέ. Ο ψυχολόγος/θεραπευτής έχει εκπαιδευτεί σε αυτό κατά τον ίδιο τρόπο που ένας ιατρός είναι εκπαιδευμένος να σε βοηθήσει με ένα πρόβλημα σωματικής υγείας. Μέσα από την συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία μπορείς να μάθεις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τη συναισθηματική σου υγεία  έτσι που να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε αυτόν τον τομέα.

3. Θα πρέπει να αποκαλύψω όλες μου τις σκέψεις στο θεραπευτή.

Εσύ αποφασίζεις τι και πόσο θέλεις να μοιραστείς με το θεραπευτή σου. Όπως μαζί κανονίζετε τη συχνότητα και  τη διάρκεια της θεραπείας, εσύ ορίζεις και το ρυθμό με τον οποίο προχωράτε κι ο θεραπευτής είναι εκεί για να σε σε διευκολύνει. Δεν χρειάζεται να κουβεντιάσεις κάτι εάν εσύ δεν νιώθεις άνετα/έτοιμος γι αυτό.

4. Αν μιλήσω για τα προβλήματά μου θα υποχρεωθώ να κάνω κάποιες αλλαγές.

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ σκέψης και δράσης. Μπορεί για παράδειγμα να έρθεις για ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσεις δυσκολίες στη σχέση σου. Ταυτόχρονα μπορεί να ανησυχείς ότι αν μιλήσεις για τη σχέση σου, μπορεί να έλθεις σε επαφή με τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις, και να ‘πρέπει’ να τελειώσεις τη σχέση. Στην πραγματικότητα μπορεί, μέσα στην ψυχοθεραπεία να ανακαλύψεις μια καινούρια προοπτική ή/και άλλες εναλλακτικές επιλογές που δεν ήταν προηγουμένως ορατές.

5. Ανησυχώ τι μπορεί να μάθω για τον εαυτό μου

Συνήθως δεν είναι εκείνα που ξέρουμε αλλά εκείνα που δεν ξέρουμε/δεν κατανοούμε για τον εαυτό μας τα οποία υποσυνείδητα ελέγχουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.  Ένα από τα οφέλη της ψυχοθεραπείας είναι ότι βοηθάει να φωτίσουμε τη λεγόμενη ‘σκοτεινή’ πλευρά που όλοι οι άνθρωποι έχουμε και με τη βοήθεια αυτής της επίγνωσης να αποκτήσουμε περισσότερο έλεγχο επάνω στον εαυτό και τη ζωή μας. Επειδή όμως είναι φυσικό το άγνωστο να μας δημιουργεί αγωνία, είναι σημαντικό κουβεντιάσεις με το θεραπευτή σου την όποια ανησυχία σου έτσι ώστε να δουλέψετε με ένα ρυθμό που να είναι άνετος και ασφαλής για σένα. 

6. Θα πρέπει να μιλήσω για την παιδική μου ηλικία και συνήθως όταν το κάνεις καταλήγεις να κατηγορείς τους γονείς σου

Οι άνθρωποι συχνά χρειαζόμαστε ορισμένες απαντήσεις ή κάποια εξήγηση που να αφορά στο πως γίναμε αυτό που είμαστε σήμερα πριν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω στη ζωή μας . Έτσι, συχνά, η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει το να κατανοήσει ο θεραπευόμενος το πώς η παιδική του ηλικία μπορεί να έχει συμβάλλει στα προβλήματα που βιώνει στο παρόν. Ωστόσο, η θεραπεία που «κολλάει στο παρελθόν και δεν έρχεται ποτέ στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρόντος δεν είναι εκείνη που θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο. Ούτε είναι εκείνη, που καταλήγει με τον θεραπευόμενο να επιρρίπτει τις ευθύνες για τα προβλήματά σου στους γονείς ή άλλα πρόσωπα και ποτέ δεν τον φέρνει αντιμέτωπο με την ευθύνη που έχει για τον εαυτό και τη ζωή του. Ειδικά η προσωποκεντρική θεραπεία, εστιάζει στο «εδώ και τώρα», γιατί πιστεύει ότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας μπορούμε να αλλάξουμε το πώς το βλέπουμε και πως νιώθουμε γι’αυτό και μέσα από αυτό να αλλάξουμε τον τρόπο που βιώνουμε το παρόν.

7. Κι αν εξαρτηθώ από το θεραπευτή;

Σε καμία περίπτωση ο σκοπός της συμβουλευτικής/ψυχοθεραπείας δεν είναι να καλλιεργήσει μια εξαρτητική σχέση ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο. Πρόκειται για μια συνεργατική διαδικασία, μέσα από την οποία θα διαπιστώσεις πιθανότατα ότι μπορείς να πάρεις εργαλεία που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη ζωή σου γενικότερα.  Οι άνθρωποι που επενδύουν στην ψυχοθεραπεία συνήθως αισθάνονται ικανοποίηση που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της συναισθηματικής τους ζωής που σημαίνει να διαχειρίζονται συναισθήματα, να επιλύουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις.  

8. Η Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία παίρνει πολλά χρόνια ίσως είναι και εφ’όρου ζωής.

 Υπάρχουν θεραπευόμενοι που ωφελούνται πάρα πολύ με τρεις ή τέσσερις συνεδρίες και είναι ικανοί να πάρουν αυτό που βρήκαν και να κάνουν εξαιρετικές αλλαγές στη ζωή τους. Υπάρχουν επίσης θεραπευόμενοι που έχουν επωφεληθεί από τακτική θεραπεία κατά τη διάρκεια ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία για να κάνουν σημαντικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους, προσέρχονται σε τακτική βάση για μια περίοδο από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Σχετικά με τη συγγραφέα

Έλενα Καμπισοπούλου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΚΑ

Ψυχολογικές υπηρεσίες με στόχο την υποστήριξη του σύγχρονου ανθρώπου στην πραγμάτωση του δυναμικού του, την επίτευξη καλύτερης αρμονίας με τον εαυτό και τους άλλους και την άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου είναι τόσο σύνθετη υπόθεση;
April 23, 2023
Σύντομος Οδηγός Αυτο-Επίγνωσης
January 11, 2023
Έλενα Καμπισοπούλου, Ψυχολόγος , Φόβος
Ζώντας Διαρκώς Με το Φόβο
January 11, 2023
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεία
H Θεωρία του Δεσμού: Πώς η παιδική μας ηλικία επηρεάζει τη ζωή μας
September 2, 2022
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεία
H Θεωρία του Δεσμού: Πώς η παιδική μας ηλικία επηρεάζει τη ζωή μας
September 2, 2022
Σύντομος Οδηγός Αυτο-Επίγνωσης
March 11, 2022
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος
“Ένας κόσμος χωρίς αγάπη είναι ένα ολέθριο μέρος”
September 22, 2020
ψυχολόγος, Έλενα Καμπισοπούλου, ισορροπία
THE BALANCE WHEEL- Ένα εργαλείο για να φέρετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας.
September 20, 2020