H πανδημία μας άλλαξε. Στο μεταξύ όσο τα πράγματα άλλαζαν γύρω μας και έξω από εμάς, ορισμένοι νομίζαμε ότι « το ‘χουμε» και ότι αρκεί η κατάσταση να βελτιωθεί για να  είμαστε και πάλι ο «εαυτός» μας.  Η αλλαγή μέσα μας συνέβαινε με τρόπο λεπτό και αδιόρατο, όπως εγκαθίσταται μια ρυτίδα που το ένα πρωί δεν ήταν εκεί, το επόμενο πρωί δεν ήταν εκεί, ούτε και το μεθεπόμενο ήταν  και ξαφνικά μια μέρα ξύπνησες και ήταν πια εκεί για τα καλά.  

Χρειάστηκε να χαλαρώσουν οι εξωτερικοί περιορισμοί για να συνειδητοποιήσουμε ότι το συλλογικό τραύμα της πανδημίας μας άφησε με μια βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης- για τον κόσμο, τους θεσμούς, το σώμα  μας, τους άλλους και εμάς τους ίδιους. Και την ίδια στιγμή που λαχταράμε να επανασυνδεθούμε, με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή, μοιάζει να δυσκολευόμαστε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει ευχαρίστηση. Γιατί για να νιώσεις ευχαρίστηση χρειάζεται να αφεθείς.  

Όμως, όπως μετά από μια σχέση όπου πληγώθηκες βαθιά μπορεί να νιώθεις ότι δεν θέλεις να ξαναγαπήσεις, προσεγγίζουμε τη ζωή με  δισταγμό και επιφύλαξη, μουδιασμένοι και απρόθυμοι να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας .  Η αρρώστια και ο θάνατος ήρθαν στο προσκήνιο με τέτοιο τρόπο, που είναι δύσκολο να τα απωθήσουμε στο βάθος του του νου μας όπως το κάναμε άλλοτε καθώς η ιδέα της εγγύτητας εξακολουθεί να είναι συνυφασμένη με το ρίσκο που χρειάζεται να πάρουμε, και το ερώτημα, αν αξίζει τον κόπο.   

Μετά από όλο αυτό τον καιρό που έχουμε ζήσει σε μια κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας, πως μπορούμε να συνδεθούμε με ασφάλεια με το άγνωστο, με ένα τρόπο που να εμπνέεται περισσότερο από ενθουσιασμό και λιγότερο από φόβο;

Ακόμη κι αν συνειδητοποιούμε ότι δε μπορούμε να μείνουμε για πάντα μέσα στη ζώνη ασφαλείας μας, πώς μπορούμε να πάρουμε έστω και συνειδητά ρίσκα όταν νιώθουμε ότι δε μπορούμε να εμπιστευτούμε τίποτα;

H Rachel Botsman, που έχει μελετήσει την έννοια της εμπιστοσύνης, μας παροτρύνει να φανταστούμε την εμπιστοσύνη ως μια αξιοσημείωτη δύναμη να ξεπεράσουμε την αβεβαιότητα, να είμαστε ευάλωτοι, να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο ή να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Είναι κυριολεκτικά η γέφυρα ή η κοινωνική κόλλα ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο. Γι αυτό και ο ορισμός της είναι σχετικά απλός: Η εμπιστοσύνη είναι «μια σχέση σιγουριάς με το άγνωστο».

Η εμπιστοσύνη είναι «μια σχέση σιγουριάς με το άγνωστο».

Αυτή η οπτική στη σχέση με το άγνωστο μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε εκείνα τα μικρά βήματα πίστης που θα μας ανοίξουν ξανά στη δυνατότητα να αγαπήσουμε και πάλι, να είμαστε ξανά ανάμεσα στους ανθρώπους, να περάσουμε καλά και ταυτόχρονα να είμαστε ασφαλείς και να είμαστε υγιείς.

Με άλλα λόγια να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη θεμελιώδη μας ανάγκη τόσο για ασφάλεια όσο και για ελευθερία. Ανάμεσα στο “και θέλω και φοβάμαι”.

Να αρχίσουμε να παίρνουμε εκείνα τα συνειδητά ρίσκα που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε πάλι σιγά το μυ της εμπιστοσύνης.   Αυτό δε σημαίνει να είμαστε απρόσεκτοι. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί. Όμως σιγά σιγά, αρχίζει να φαντάζει πιο πιθανή μια οικογενειακή συγκέντρωση, ένα πάρτυ με φίλους, ένα πρώτο φιλί, ένα ταξίδι.

Όπως κι αν νιώθετε μετά από όλη αυτή την εμπειρία, είτε λαχταράτε να ξαναβρεθείτε ανάμεσα σε ανθρώπους, είτε να διαφυλάξετε την ηρεμία που ανακαλύψατε στη μοναχικότητα, η περίοδος που διανύουμε έχει τις δικές της ευκαιρίες- που κρύβονται στην επαναξιολόγηση των πραγμάτων και των συνειδητών εκείνων ρίσκων που θα μας μάθουν πώς να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη με τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο.

Σχετικά με τη συγγραφέα

Έλενα Καμπισοπούλου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΚΑ

Ψυχολογικές υπηρεσίες με στόχο την υποστήριξη του σύγχρονου ανθρώπου στην πραγμάτωση του δυναμικού του, την επίτευξη καλύτερης αρμονίας με τον εαυτό και τους άλλους και την άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος
Ενάντια στην Κουλτούρα του Βιασμού: H Συναίνεση Είναι το Παν
January 17, 2021
Έλενα Καμπισοπούλου, Ψυχολόγος , Φόβος
Ζώντας Διαρκώς Με το Φόβο
January 11, 2021
Σύντομος Οδηγός Αυτο-Επίγνωσης
December 1, 2020
ψυχολόγος, Έλενα Καμπισοπούλου, ισορροπία
THE BALANCE WHEEL- Ένα εργαλείο για να φέρετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας.
October 20, 2020
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος
“Ένας κόσμος χωρίς αγάπη είναι ένα ολέθριο μέρος”
September 22, 2020
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεία
H Θεωρία του Δεσμού: Πώς η παιδική μας ηλικία επηρεάζει τη ζωή μας
May 4, 2020
Έλενα Καμπισοπούλου, ψυχοθεραπεία, ψυχολόγος
H ανισότητα της ψυχοθεραπευτικής σχέσης
April 27, 2020
H μετάδοση που μπορούμε να ελέγξουμε
March 28, 2020